11 nov. 2009

Încă o zi de independenţă pentru polonezi



Astăzi, 11 noiembrie,  polonezii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Independenţei Naţionale.
În anul 1918, după 123 de ani de ocupaţie austro-ungară, germană şi rusă, Polonia a renăscut şi şi-a recâştigat independenţa naţională.

Toamna anului 1918 a marcat sfârşitul primului război mondial şi înfrângerea celor trei ocupanţi. Rusia a fost aruncată în confuzia revoltelor şi războiului civil, monarhia multinaţională austro-ungară s-a destrămat şi a intrat în declin iar germanii s-au retras şi ei forţaţi de presiunile Antantei.

Pentru polonezi, aceasta a fost o ocazie unică de a-şi recâştiga independenţa. În urma înfrângerii forţelor ocupante, s-a început reconstrucţia viitoarei naţiuni.
Pe 28 octombrie 1918 se forma la Cracovia Comisia de Lichidare Poloneză. Aceasta a început îndepărtarea puterii din mâinile austriecilor în regiunile istorice Galicia şi Cieszyn Silesia.
Câteva zile mai tarziu Comisia a înfrânt forţele austriece cu ajutorul atât al membrilor Organizaţiei Secrete Militare Poloneze cât şi al legionarilor şi tinerilor civili.

La 11 noiembrie aceeaşi organizaţie secretă militară a demobilizat soldaţii, tinerii şi legionarii şi a dezarmat trupele germane în Varşovia şi ulterior şi în alte oraşe. Tot în această zi Guvernul Regal l-a desemnat pe Józef Piłsudski (creatorul Legiunii Poloneze) comandant-şef al Forţelor Poloneze, trei zile mai târziu  dându-i-se complet controlul civil. Piłsudski a format un nou guvern centralizat care la 21 noiembrie a lansat un manifest prin care anunţa reformele agrare şi naţionalizarea a mai multor ramuri din industrie.
La 27 decembrie 1918 o revoltă restaura Polonia drept ţara mamă. În estul Galiciei exista un front de luptă cu ucrainienii iar în partea de est a Poloniei divizii înarmate luptau cu bolşevicii. Mai mult decât atât, au fost necesare trei revolte în Silesia înainte ca Silesia superioară să reintre în graniţele poloneze.


Pentru comemorarea formării centrului independent de autoritate, ziua de 11 noiembrie, când Józef Piłsudski a preluat puterea, a fost recunoscută oficial în 1937 ca sărbătoare naţională. Oricum, această zi a fost sărbătorită tot timpul de către popor drept Ziua Independenţei Poloneze începând cu anul 1919.
După al doilea război mondial autoritatea poloneză a îndepărtat Ziua Independenţei din calendar dar nu şi din inimile oamenilor care au continuat să o celebreze.


În anul 1989 Seimul Republicii Poloneze a înapoiat poporului cea mai mare zi naţională.
Astăzi, ea este sărbătorită prin parade militare, slujbe religioase, diverse evenimente culturale şi sociale şi mai ales prin reuniunea familiilor şi a celor dragi. Contrar numelui tipic american, de Ziua Independenţei polonezii nu servesc curcan, dar cu siguranţă votca nu le lipseşte :)

2 comentarii:

  1. Norocoşi polonezii că au un asemenea PR, tânără, frumoasă,deşteptă şi persevrentă în promovarea Poloniei.
    Sper să aprecieze şi să te promoveze şi ei în diplomaţie.

    LA MULŢI ANI! pentru polonezii din întreaga lume!

    P.S. Ne onorezi şi cu o postarea Hymn Polosky?

    Grama

    RăspundețiȘtergere
  2. :D Off, astăzi m-a cam lăsat vocea, dar sigur găseşti pe youtube imnul Poloniei :)

    RăspundețiȘtergere