5 dec. 2009

Moş Nicolae, bătrânul episcop al Crăciunului



În noaptea asta vine Moş Nicolae pe la ghetuţele noastre lustruite. Cine a fost cuminte tot anul, va primi dulciuri şi cadouri. Cine nu, va primi o nuieluşă ca avertisment. Asta în tradiţia românească. Dar ştiaţi că Moş Nicolae este sărbătorit în această noapte de cel puţin alte 30 de ţări din întreaga lume?

În Polonia, Moş Nicolae se numeşte ŚWIĘTY MIKOŁAJ (Sfântul Nicolae în traducere exactă) şi dă startul sărbătorilor de iarnă.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vizitează casele de la ţară îmbrăcat în haine strălucitoare de episcop, însoţit de un baston aurit asemănător ca formă cu cel al ciobanilor, având semnificaţia conducătorului turmei, şi împarte în călătoria sa turtă dulce şi alte bunătăţi copiilor cuminţi cu scopul de a le aminti de cadourile primite de Iisus de la cei trei magi în noaptea naşterii sale.

Sunt multe poveşti despre el; de exemplu, se spune că vine însoţit de un înger care să îl ajute; uneori călătoreşte pe jos, alteori călare pe cal sau într-o sanie trasă de cai albi. Cadourile sunt de obicei puse sub pernă, dar în anumite tradiţii, cadourile se pun în ciorapi simbolici sau chiar în încălţări, iar pentru copiii năzdrăvani, se pune chiar clasica nuieluşă.

Moş Nicolae este un personaj religios european care, prin valuri de emigranţi, a ajuns şi în America de unde s-a dezvoltat enorm de mult legenda lui Moş Crăciun (Santa Claus).
În Polonia, acesta este reprezentat tot de Święty Mikołaj, desigur, el fiind predecesorul de drept al Crăciunului. Polonezii au nişte obiceiuri superbe în seara de 24 decembrie, dar despre asta voi scrie puţin mai târziu :)

Iată ce se consideră că s-a copiat din simbolurile lui Moş Nicolae de către Moş Crăciun:

- Şosetele pentru cadouri de lângă şemineu (într-o legendă veche în care Sfântul Nicolae a ajutat 3 fecioare să se căsătorească aruncând în casă pe geam aurul pentru zestre, se spune că acesta a ajuns drept într-o şosetă lăsată să se usuce la gura focului);
- Forma bastonaşelor de zahăr se trage de la bastonul de aur al lui Moş Nicolae, accesoriu tipic şi în zilele noastre pentru episcopi;
- Cadourile oferite noaptea, pe furiş: Moş Nicolae a vrut să ofere bucurii copiilor în secret pentru a nu fi recunoscut deoarece voia ca cei ajutaţi de el să fie recunoscători lui Dumnezeu;
- Portocalele sau mandarinele din ciorapii pentru cadouri: aurul Sfântului Nicolae lăsat drept zestre era reprezentat de multe ori drept mingi aurii care şi-au găsit în timp corespondente în portocale sau chiar mere galbene;
- Actele de caritate din preajma Crăciunului sunt inspirate tot de Moş Nicolae care prin bunătatea sa, dorea să aducă bucurie celor mai săraci şi vulnerabili în numele Domnului.

De fapt, cine a fost Sfântul Nicolae? Pentru că el chiar a existat, în comparaţie cu Moş Crăciun...
Nicolae a trăit în secolul IV în Cetatea Patara din ţinutul Lichiei din Asia, acum o provincie a Turciei. A fost un episcop strălucit iar după moartea părinţilor săi şi-a împărţit toată averea cu oamenii nevoiaşi şi a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

Iată ce spune si Biserica Ortodoxă despre adevăratul Moş Crăciun: http://www.crestinortodox.ro/diverse/69732-mos-nicolae-adevaratul-mos-craciun .

Gata cu poveştile.. mă duc să-mi lustruiesc ghetele, poate trece moşulică şi pe la mine, ceea ce vă doresc şi vouă :p

Un comentariu: