6 dec. 2009

TREBUNIE TUTKI în concert de Sărbători la Bucureşti şi Chişinău



Cea mai veche formaţie de folclor din Polonia, TREBUNIE TUTKI, va veni atât în România cât şi în Republica Moldova pentru susţinerea unor concerte cu colinde tradiţionale în prag de Sărbători.

În România concertul va avea loc la Bucureşti în data de 11 decembrie 2009, la ora 19:00, în cocheta mică sală a Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” (vă recomand din suflet să mergeţi, este foarte aproape de Cişmigiu, se ajunge uşor, iar sala este extrem de frumoasă, cu o acustică deosebită).
În Moldova trupa este aşteptată la Chişinău în data de 13 decembrie la ora 18, în Sala cu Orgă de pe Bd-ul Ştefan cel Mare şi Sfânt Nr. 81.

TREBUNIE TUTKI are în componenţă o familie întreagă: tatăl Władysław Trebunia, însoţit de băieţii săi Krzysztof şi Jan şi de fiica Anna cu soţul ei Andrzej Wyrostek.
Pasiunea pentru muzică se păstrează în familie de aproape o sută de ani încoace, din generaţie în generaţie.

Locuiesc dintotdeauna în Podhale- Małopolska, cea mai sudică regiune a Poloniei, în Munţii Tatra, păstrând muzica şi tradiţiile neschimbate de secole. Eu personal regăsesc în instrumentele, fluierăturile şi strigăturile lor elemente comune cu Maramureşul şi Transilvania; aşa cum spuneam şi în articolul despre Zakopane, există dovezi că valahii au colonizat munţii polonezi, deci nu ar trebui să ne mire aceste influenţe. De asemenea, regăsesc inclusiv influenţe din folclorul maghiar, poate explicabil din punct de vedere geografic sau istoric.

Polonezii au devenit cu adevărat faimoşi în anul 1991 când s-au asociat cu trupa jamaicană Twinkle Brothers care a pus o amprentă reggae asupra stilului muntenilor. Au rezultat două albume care au făcut înconjurul Europei, Asiei şi Americii de Nord.
Până în prezent, au lansat 23 de albume în care nu s-au temut să amestece folclorul cu reggae, jazz, rock sau chiar tehno. Toţi membrii trupei cântă la diferite instrumente muzicale şi au studii în arte, dansuri, arhitectură, design vestimentar şi desigur muzică.


Colindele pe care le vor interpreta în zilele următoare la Bucureşti şi Chişinău vor fi cu adevărat spectaculoase pentru cei care vor să aibă contact şi cu o altă cultură decât cea românească.

Găsiţi mai jos câteva melodii dragi mie de pe youtube, inclusiv un colaj de colinde (Kalędowanie), pentru a vă face o idee despre stilul lor:

http://www.youtube.com/watch?v=99Qp20UO-L4

http://www.youtube.com/watch?v=TlMc7db_Vmw

http://www.youtube.com/watch?v=6oGwj6XZU9g

http://www.youtube.com/watch?v=LboQIgxKIV8 (colinde)

Informaţie de luni dimineaţă: intrarea are loc pe bază de invitaţie din partea Institutului Cultural Polonez de la Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu