9 mai 2010

Cine a fost de fapt Marie Curie?

De câţiva ani încoace se întipăreşte în memoria noastră numele Spitalului de Urgenţă pentru Copii Marie Curie. Cu siguranţă spoturile sociale “Inima Copiilor” pentru înfiinţarea secţiei de cardiochirurgie nu vă sunt străine.
Însă nu ştiu câţi dintre voi s-au întrebat vreodată cine a fost cu adevărat Marie Curie.

Pe exteriorul spitalului din Bucureşti se poate vedea un nume polonez: Maria Skłodowska-Curie.
Această femeie este inclusă în lista oamenilor care au schimbat lumea, aşadar povestea ei este mult mai interesantă decât ne-am imaginat noi.
Maria Skłodowska s-a născut la 7 noiembrie 1867 în Varşovia, capitala unei Polonii anexate Rusiei ţariniste, într-o familie de profesori. Pierderea unei sore din cauza tifosului exantematic şi a mamei pe când avea doar 11 ani din cauza tuberculozei o face pe Maria să se retragă în studii de fizică şi chimie, primele lecţii primindu-le chiar de la tatăl său.

Deoarece în Polonia acelor vremuri nu era permisă admiterea femeilor în universităţi, îşi ajută întâi financiar sora mai mare lucrând ca guvernantă, pentru ca aceasta să studieze medicina la Sorbona, în Paris, ca mai apoi, la vârsta de 24 de ani, să fie chemată şi ea la Sorbona şi sprijinită să urmeze fizica (licenţiată în 1893) şi matematica (licenţiată în 1894).
La terminarea studiilor, scopul ei era să se întoarcă în Polonia şi să predea în învăţământ. Doar că în 1894 îl cunoaşte pe Pierre Curie, fizician de valoare care a descoperit, printre altele, piezoelectricitatea şi a efectuat de-a lungul vieţii numeroase cercetări asupra magnetismului.

Maria devine doamna Curie în anul 1895 şi mama a două fete, Irène şi Ève. Cu excepţia mezinei Ève, toţi descendenţii săi vor urma cariere ştiinţifice; cea mai importantă realizare îi aparţine lui Irène care a fost laureată a Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1935.

Îşi continuă studiile şi dezvoltă noi interese pentru radiaţiile de uraniu. Folosind tehnici de piezoelectricitate sub atenta îndrumare a soţului său, măsoară radiaţiile în pehblendă şi minereurile ce conţineau uraniu.
Atunci când descoperă că radiaţiile din minereuri sunt mai puternice decât cele din uraniu, realizează că trebuie să fie prezente elemente necunoscute chiar mai radioactive decât uraniul.
Marie Curie a fost prima persoană care a folosit termenul de radioactiv pentru a descrie elementele care emană radiaţii în timp ce nucleele lor se descompun.

Pierre Curie a renunţat la munca în magnetism pentru a se alătura cercetărilor desfăşurate de soţia lui şi în 1898 cuplul Curie a anunţat descoperirea a două noi elemente: radiu şi poloniu (deşi a primit cetăţenie franceză şi şi-a trăit tot restul vieţii în Franţa, Maria a ales acest nume de poloniu ca un omagiu pentru ţara sa natală, Polonia).
În următorii 4 ani, lucrând într-un şopron din lemn neetanş, soţii Curie au procesat o cantitate imensă de oxid de uraniu nativ izolând laborios o fracţiune de gram de radiu.
Au împărţit în anul 1903 Premiul Nobel în Fizică cu Henri Becquerel pentru descoperirea elementelor radioactive. Marie Curie a devenit cu această ocazie prima femeie laureată cu Premiul Nobel.
În 1911, a primit pe cont propriu şi al doilea Nobel, în chimie, pentru izolarea radiului pur, devenind astfel singura femeie din istorie de două ori laureată Nobel. Spun că l-a câştigat pe cont propriu pentru că de data aceasta a fost singură, soţul ei murind în aprilie 1906 pe stradă, într-un accident mai mult decât sinistru, capul fiindu-i zdrobit de roţile unui vehicul tras de cai.
Marie a reuşit cumva să se refacă şi să îşi continue munca pe care a dezvoltat-o alături de partenerul său de viaţă.
La 13 mai 1906, catedra lui Pierre de la Universtitatea din Sorbona revine soţiei sale, devenind astfel prima femeie care a predat în această prestigioasă instituţie.
În 1914 este numită director al Institutului de Cercetare a Radiului din Paris şi face numeroase călătorii pentru strângerea de fonduri necesare continuării activităţii ştiinţifice.
Curând au început să apară consecinţele vieţii sale în radioactivitate, astfel că durerile de ochi şi urechi au făcut-o să recurgă la numeroase intervenţii medicale.
În 1932, ajutată de Guvernul Polonez, a înfiinţat Institutul de Cercetare a Radiului din Varşovia, devenit între timp Institutul de Oncologie Maria Skłodowska-Curie şi care a fost condus o perioadă îndelungată de către sora sa Bronisława.
În primăvara anului 1934, Marie Curie a vizitat Polonia pentru ultima dată, câteva luni mai târziu, pe 4 iulie aceasta murind în Sanatoriul Sancellemoz din zona franceză Haute-Savoie, din cauza unei anemii aplastice apărute se pare în urma numeroaselor expuneri la radiaţii.

Ca să ne facem o idee mai clară asupra modului în care s-a derulat viaţa Mariei, documentele pe care le-a lăsat în urmă sunt considerate şi acum mult prea periculoase pentru a fi manipulate. Până şi cartea ei de bucate este extrem de radioactivă. Aceste hârtii sunt ţinute în cutii căptuşite cu plumb, iar cei care au contact cu ele trebuie să poarte echipament special de protecţie.

De-a lungul vremii i-au fost aduse nenumărate omagii pentru descoperirile sale cu aplicaţii mai ales în medicină, iar în momentul de faţă o mulţime de instituţii din întreaga lume îi poartă numele. Pe lângă cel de Oncologie din Varşovia, mai există o Universitate Maria Skłodowska-Curie în oraşul Lublin- Polonia, Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, Institutul Curie şi Muzeul Curie din Paris, staţia de metrou din Paris Pierre et Marie Curie, Liceul Metropolitan Curie din Chicago- SUA, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Skłodowska-Curie din Bucureşti şi multe altele.

Nu pot să închei acest articol fără să vă reamintesc că puteţi redirecţiona 2% din impozitul pe profit către "Asociaţia Inima Copiilor", de pe lângă S.C.U.C. M.S. Curie, astfel putând ajuta copiii bolnavi de inimă din România.
Chiar dacă acum depunerea cererilor de redirecţionare are termen limită data de 15 mai, aveţi această şansă în fiecare an. Copii bolnavi vor fi întotdeauna, din păcate.
Iată mai jos un link unde puteţi găsi paşii întocmai de urmat pentru donaţii şi alte modalităţi de a ajuta această fundaţie:
http://www.inimacopiilor.ro/campanie/ajuta_2laSuta.php



8 comentarii:

  1. si cel mai ineteresant este ca a descoperit radioactivitatea absolut intamplator: avea niste "pietre" langa care a lasat niste placi fotografice. Dimineata placile partial "impresionate"
    Casa din Varsovia unde s-a nascut a devenit muzeu. L-am vizitat, dar nu este foarte interesant :|

    RăspundețiȘtergere
  2. ultimul post este al meu, dar nu eram logat cu contul corect :P. sorry!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Munteanu: deci lucrezi sub acoperire, bag seamă :p
    Nici nu îmi imaginez casa ei un muzeu prea interesant. De fapt, cred că mi-ar fi teamă şi să intru, că poate mai are vreo batistă radioactivă pe undeva :D

    RăspundețiȘtergere
  4. char buna bucatica asta de istorie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este un articol deosebit de interesant Laura, merita ca oamenii sa stie cine a fost Marie Curie.
    Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Cartim: multumesc pentru apreciere, am incercat sa scriu ceva bun si sper ca am fost de ajutor curiosilor :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare Laura şi felicitări pentru blog. Aş avea o mică rugăminte. Dacă se poate să modifici sfârşitul postării, deoarece Fundaţia Salvaţi Copiii României este fundaţia de pe lângă spitalul Marie Curie, iar Asociaţia Inima Copiilor este o asociaţie distinctă.

    Noi suntem legaţi afectiv şi oficial de Spitalul Marie Curie prin proiectul pe care l-am iniţiat, acela de construire a unei secţii de cardiochirurgie pediatrică.

    Banii obţinuţi şi prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit se vor duce către această secţie (asigurarea consumabilelor necesare, pregătirea personalului medical).

    Îţi mulţumim şi îţi suntem recunoscători pentru sprijinul acordat ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Gabi, am modificat, sper eu, unde cu ce trebuia.. sa-mi spui daca nu este in regula, te rog.

    Cu drag,
    Laura

    RăspundețiȘtergere