8 oct. 2010

Stadioanele Poloniei între SF, realitate şi ghilotina UEFA



Nu mai este o noutate de mult că Polonia şi Ucraina vor găzdui în anul 2012 Campionatul European de Fotbal. Prima dată când se anunţa acest eveniment era în 18 aprilie 2007 de către preşedintele UEFA Michel Platini, în defavoarea altor candidaţi puternici, Italia şi Croaţia & Ungaria.

Polonezii fierb aproape de clocot de mai bine de doi ani, de când au început pregătirile pentru construirea, respectiv consolidarea stadioanelor. Platini supraveghează constant lucrările, el fiind însă mai drastic cu Ucraina, la adresa căreia având în urmă cu ceva timp o remarcă usturătoare: “Dacă nu va fi niciun stadion în Kiev, nu va fi niciun Euro în Ucraina.” Între timp, preşedintele UEFA s-a mai relaxat, declarând zilele trecute într-un interviu că este încrezător în timing-ul asumat de către ucrainieni.

4 oraşe au fost alese pentru a găzdui meciurile de fotbal: Warszawa (Varşovia), Gdańsk, Poznań şi Wrocław. De asemenea, din Ucraina sunt încă 4 oraşe : Kiev, Lviv, Dnipropetrovsk şi Donetsk.

Pentru finală a fost propus Kievul, datorită stadionului care a găzduit meciurile de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice de Vară din Rusia, 1980.

Polonia însă nu se poate supăra, ea având programată deschiderea Campionatului în Varşovia, la data de 8 iunie 2012.
Stadionul pe care va avea loc evenimentul nu este încă finalizat, iar UEFA pune presiuni uriaşe pentru terminarea lucrărilor până în iunie 2011, pentru a evita orice grijă suplimentară.
Construită pe fundaţia vechiului stadion naţional comunist, în apropierea râului Vistula din centrul Varşoviei, noua arenă va avea o capacitate de 55.000 de locuri şi urmează să îşi deschidă porţile în septembrie 2011, cu ocazia unui meci amical Polonia-Germania.

De altfel, oraşul Poznań tocmai a inaugurat pe 20 septembrie 2010, în cadrul unui concert Sting, prima arenă finalizată din cele anunţate pentru Campionat; are o capacitate de 43.000 de locuri şi este certificată cu cea mai înaltă clasă Elite.

Cât despre celelalte stadioane poloneze, vă invit să vedeţi în pozele de mai jos cum ar trebui să arate şi care este statusul lor actual. Dacă ar fi să aleg între cele 4 stadioane ale Poloniei, cred că Baltic Arena din Gdańsk va fi unul dintre cele mai frumoase stadioane din lume, el dorind să arate ca o ambră (răşină solidificată de zeci de milioane de ani, de culoarea focului, un fel de chihlimbar). Totuşi, Gdańsk este capitala mondială a ambrei, aici fiind şi cel mai mare muzeu din lume. Mi se pare o idee superbă şi după cum puteţi observa şi voi în filmuleţul de mai jos, va avea un mare impact vizual.

Dacă ajungeţi în Polonia în perioada Campionatului European de Fotbal, încercaţi să vă rezervaţi câteva zile înainte pentru un program turistic, deoarece toate cele 4 oraşe gazdă sunt foarte interesante. Doar nu degeaba şi-au depus candidatura pentru Capitala Culturală Europeană a anului 2016.

Varşovia (cam 3 milioane de locuitori) are atât un centru vechi foarte interesant, cât şi un centru nou futurist în care v-aţi putea simţi ca în Tokyo sau New York.
Gdańsk (în jur de 600.000 locuitori) este cel mai mare port la Marea Baltică şi aveţi mii de buticuri la alegere pentru a cumpăra tot felul de bijuterii şi obiecte ornate cu ambră, plus alte interese de care am mai vorbit pe acest blog.
Poznań (circa 550.000 de locuitori) este cel mai vechi oraş din Polonia în care 20 % din populaţie constă în studenţi, deci atmosfera este cât se poate de vie!
Wrocław (cam 640.000 de locuitori) este din punctul meu de vedere cel mai frumos oraş polonez, cu un centru vechi construit pe mai multe insule conectate cu peste 100 de poduri, cu o sumedenie de festivaluri de teatru şi muzică, dar mai ales cu o istorie pe care o afişează cu mândrie prin fiecare clădire ce ne iese în cale.

Deşi se ştie că suporterii polonezi sunt unii dintre cei mai agresivi din Europa, totuşi aceste manifestări sunt la nivel local (cei mai răi sunt din oraşul Łódź, foarte porniţi împotriva evreilor din alte oraşe) şi numai între galerii, neimplicând de obicei spectatorii, maşinile lor ori mijloacele de transport în comun. Plus că securitatea, mai ales la asemenea evenimente, este foarte strictă, astfel încât orice conflict se stinge destul de repede.

Iată şi programul UEFA 2012:

Noiembrie 2010: lansarea mascotei EURO
1 Martie 2011: punerea biletelor în vânzare
25, 26 şi 29 martie 2011: meciuri de calificare EURO
3, 4 şi 7 iunie 2011: meciuri de calificare EURO
2, 3 şi 6 septembrie 2011: meciuri de calificare EURO
7, 8 şi 11 octombrie 2011: meciuri de calificare EURO
11 şi 12 noiembrie 2011: play-off-uri EURO
15 noiembrie 2011: play-off-uri EURO
Decembrie 2011: extragerea finală la Kiev
8 iunie 2012: deschiderea EURO în Varşovia
1 iulie 2012: finala EURO în Kiev




http://www.youtube.com/watch?v=LsJStJku7O8















3 comentarii:

  1. Mersi, utile informatiile, poate chiar ajung pe la polonezi atunci sa vad ceva meciuri ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant, mai ales ca acum am aflat faptul ca Wroclaw nu este un anost oras muncitoresc, asa cum aveam eu impresia. Chiar ma gandeam ca doar in Polonia as putea ajunge la meciuri fara grija pasaportului si a vizei. Prima mea optiune era Gdansk, despre care am auzit numai lucruri frumoase legate de arhitectura sa, dar vad ca Wroclaw este chiar mai aproape decat Varsovia (care nu ma atrage de niciun fel, n-am chef de un oras mare si aglomerat).

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Adrian: cu placere, sper sa iti placa Polonia :)

    @ Barbat la cratita: Wroclaw are un aer aproape venetian sau amsterdamian, daca pot spune chiar asa, este foarte placuta atmosfera acolo :)
    Insa in nord sunt mult mai multe de vazut, parerea mea...
    Gdansk chiar ar fi o alegere foarte buna, este un oras in care mi-am petrecut mult timp si imi place enorm. De la Gdansk la castelul Malbork ori in Torun, orasul natal al lui Copernicus, mai e cale scurta :) Plaja lor e aproape tot timpul invadata de lebede pe care polonezii le iubesc enorm, au cele mai lungi pontoane pe Marea Baltica din Europa, Sopot este cea mai exclusivista statiune din Polonia, ar fi pacat sa nu treci macar o fuga pe-acolo si mai sunt multe rau de vazut :)

    RăspundețiȘtergere