28 feb. 2010

Cultura poloneză şi mărţişorul din Herăstrău



Mâine, 1 martie, deşi se anunţă ploaie, Institutul Polonez se încăpăţânează, cu pelerine, umbrele şi probabil nişte butelcuţe cu votcă, să ne invite la dezvelirea statuii compozitorului Fryderyk Chopin din Parcul Herăstrău. Este cadoul lor de Mărţişor pentru comunitatea polonă din Bucureşti şi pentru cei interesaţi, în general, de artă şi cultură.

Bustul este o restaurare după opera din anul 1956 a marelui sculptor moldovean de origine poloneză Andrei Ostap, autor a sute de sculpturi cu o însemnătate deosebită pentru patrimoniul cultural al României şi Republicii Moldova, expuse în locaţii din întreaga lume.
Placa pe care scrie “Fryderyk Chopin (1810-1849), compozitor şi pianist polonez- Chopin Anul 2010” va fi amplasată cu această ocazie pe postamentul bustului.

Evenimentul face parte din seria dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Chopin, sub atenta grijă şi implicare a Institutului Cultural Polonez din Bucureşti.

Acest articol nu se adresează purtătorilor de markere pentru desenat mustăţi şi dedicaţii pe statuile din parcuri. Ceilalţi pot da o fugă dacă nu mâine, atunci într-o oricare altă zi însorită pentru a admira această lucrare extrem de fin realizată de către Andrei Ostap.

25 feb. 2010

Surprize acre din bucătăria poloneză



Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-am aflat până acum despre polonezi este că mănâncă ciorbă din castraveţi muraţi. De fapt, nu e chiar cum pare, iar noi, un popor îndrăgostit de murături, ar trebui să îi dăm o şansă acestei bunătăţi, nu? :)

În esenţă, este o supă din legume, dar acrită cu castraveţi daţi prin răzătoare. Deci nu doar cu zeama lor, ci chiar cu murăturile mărunţite.
A fost prima supă de-a lor care mi-a plăcut cu adevărat, mi-a amintit de crema de legume acrită cu zeamă de corcoduşe.
Pentru a face Zupa Ogórkowa, cum îi spun polonezii, este nevoie de ceapă, cartofi, morcovi şi castraveţi muraţi. Plus supă de pasăre, un pic de făină, un pic de sare şi piper, un pic de unt şi smântână.
La început, se topeşte untul într-o oală în care se căleşte ceapa până devine sticloasă. Apoi se adaugă supa de pasăre (poate fi şi o supă din legume), castraveţii răzuiţi, zeama de castraveţi, morcovii şi cartofii. Se lasă să fiarbă la foc mic până se pătrund morcovii. Se amestecă făina cu smântână, gen răntaş, apoi se adaugă în supă. După gust, se pun sare, piper, uneori chiar şi zahăr.

Polonezii o servesc ori în varianta vegetariană, ori cu carne de pasăre, rece sau caldă, din castraveţi muraţi sau proaspeţi, chiar nu contează. Eu o servesc cu o lingură în plus de smântână, fierbinte cât să mă taie transpiraţiile. Dacă celelalte supe poloneze cu cârnaţi, sfeclă roşie ori ouă întregi vă sperie puţin, aceasta este atât de simplă şi gustoasă încât pur şi simplu nu îi puteţi spune lingurei să nu îşi facă de cap printr-un castron presărat cu puţin pătrunjel tocat :)

24 feb. 2010

Polonezii l-au trimis pe Chopin la Staţia Spaţială Internaţională



Vă spuneam într-un articol anterior că 2010 este declarat Anul Chopin de către UNESCO, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului polonez. Pe tot parcursul anului vor fi organizate diferite evenimente culturale în mai multe ţări din întreaga lume.

Dintre toate acestea, polonezii au găsit cea mai trăsnită metodă de a-şi sărbători conaţionalul, trimiţându-i în spaţiul cosmic, la bordul unei navete, una dintre cele mai frumoase creaţii, conform Institutului Cultural Polonez de la Bucureşti.

Astfel, în data de 7 februarie 2010 naveta Endeavour STS-130 a pornit din Cap Canaveral- Florida într-o misiune ce a durat 13 zile. Echipajul a dotat Staţia Spaţială Internaţională cu modulul Tranquility Node alături de o capsulă de observaţie cu şapte ferestre. Această acţiune a avut o însemnătate deosebită pentru polonezi deoarece comandantul a fost pentru prima dată în istorie un astronaut de origine poloneză, George David Zamka. Acesta a acceptat să ia la bordul navetei o copie a manuscrisului partiturii "Preludiul nr. 7 op. 28", precum şi câteva înregistrări ale compozitorului pentru a le asculta pe parcursul şederii în staţie.


La întoarcerea din misiune este planificată deplasarea celor 6 membri ai echipajului navetei în Polonia, unde vor preda în mod festiv partitura Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei.
Acţiunea face parte din proiectul "Chopin - cetăţean al lumii", ce presupune şi realizarea unui film de 60 de secunde, care va fi emis de televiziunile din întreaga lume în timpul festivităţilor prilejuite de Anul Chopin.
Tema muzicală este "Preludiul nr. 7 op. 28" de Fryderyk Chopin, iar imaginea este realizată în tehnica tradiţională, îmbogăţită cu animaţie pe computer. Scenariul şi regia aparţin lui Adam Ustynowicz, iar muzica va fi interpretată de pianistul Karol Radziwonowicz.

Organizatorii polonezi intenţionează realizarea a 500 de copii ale filmului şi trimiterea lor la cele mai importante posturi de televiziune, atât publice, cât şi private, cu acordarea dreptului de utilizare gratuită. Ei ar dori ca difuzarea filmului să aibă loc în aceeaşi zi, la un număr cât mai mare de posturi TV.

Puteţi citi mai multe informaţii despre acest eveniment pe blog-ul Institutului Cultural Polonez, chiar aici, loc de unde am adoptat cu drag racheta desenată pe care o vedeţi în acest articol :)


Surse: www.getyourip.ro, www.mediafax.ro

15 feb. 2010

Varianta americană la “Ştii că eşti polonez dacă”



În SUA trăiesc aproximativ 9-10 milioane de polonezi, cam 3% din populaţie! Iată aşadar mai jos cum fac americanii haz de necaz! (Nu aş fi scris dacă nu aş fi râs cu lacrimi şi n-aş fi văzut că din 33 de glumiţe vreo 30 sunt adevărate, iar celelalte 3 au şanse mari să fie!)
Găsiţi aici şi traducerea mea aproximativă în limba română…

YOU KNOW YOU’RE POLISH IF:


1. You or someone in your family owns a van with a PL sticker proudly displayed on the back windshield and/or a custom-made.
2. You have relatives who aren't really your relatives.
3. You sing the same song - “Sto lat” - on every occasion (weddings, birthdays, baby showers).
4. You know very well Pope John Paul II was Polish and his name was Karol, not Carol.
5. Your grandmother has a picture framed of Pope John Paul II, right beside your school photo.
6. You go to Midnight Mass every Christmas Eve and keep your Christmastree up till February.
7. You open your presents on Christmas Eve.
8. You drink your wodka straight.
9.Your 15 year old sister can out-drink any American guy.
10. You know Chopin was born in Poland and not in France.
11. You watched Bolek i Lolek before bed time.
12. You wear bursztyn.
13. You listen to techno.
14. You are forced to listen to Disco Polo by your parents.
15. You don’t feel the need to add an "s" to "pierogi" because you know the word is already plural and it annoys you when others do. However, you still add "y" to already plural english words like "chipsy", "jeansy"...
16. You are convinced your pets only understand Polish.
17. You can spot Polish people like Asians can spot each other.
18. Your name always gets slaughtered on the first day of school.
19. Every window in your house must have "firanki", even in the bathroom.
20. You always take off your shoes as soon as you step into someone else's house (even if the owner of the house insists you don't have to).
21. You celebrate your birthday AND your nameday (imieniny), first ceremony church name, second ceremony church name…
22. You were extremely surprised to learn that American weddings last hours, not days.
23. When you hurt yourself, you don't say "Ouch", you say, "Awwa".
24. It's "normal" if your wedding has 600 people.
25.You dont know half the people at your wedding cuz your parents invited them.
26.When you have paper towels in the house but they're just for show, because everyone knows you're supposed to use a szmatka.
27. When something breaks easily, is of crappy quality or is an ugly looking bike... you call it Ukrainian.
28.You couldn't say a bad word, even stupid, around your mother without getting smacked.
29. Your dad doesn't care what you do or what time you're home, as long as your mom said it was okay. If your dad calls you and proceeds to yell at you to come home, you only need to say "ale mama wie gdzie jestem i powiedziała że mogę zostać jeszcze dwie godziny..." and he promptly replies "oh. okay. have fun then," and hangs up.
30. If you fail a blood/ drug test because you've eaten so much poppyseed cake some time before it.
31. You have “kielbasa” hanging somewhere in your kitchen.
32. If your family had at least two working Fiat Maluchy sitting in their front yard.
33.You’re actually nodding and laughing at most of these things :)


ŞTII CĂ EŞTI POLONEZ DACĂ...

1. Tu sau cineva din familia ta deţine o dubiţă cu un abţibild cu PL, postat cu mândrie pe lunetă.
2. Ai rude care de fapt nu prea sunt rudele tale.
3. Cânţi acelaşi cântec, Sto Lat, la fiecare ocazie (nunţi, botezuri, îmbăiatul copiilor...).
4. Ştii foarte bine că Papa Ioan Paul al Doilea a fost polonez şi numele lui era Karol, nu Carol.
5. Bunica ta are o poză înrămată cu Papa Ioan Paul al Doilea chiar lângă poza ta de la şcoală.
6. Te duci la slujba de la miezul nopţii de Crăciun şi ţii bradul până în februarie.
7. Deschizi cadourile în Ajunul Crăciunului.
8. Dai pe gât votca.
9. Sora ta de 15 ani bagă sub masă la băută orice bărbat (zic ei că american, zic eu că mai multe naţii).
10. Ştii că Chopin s-a născut în Polonia, nu în Franţa.
11. Te uitai la Bolek şi Lolek înainte de culcare.
12. Porţi ambră.
13. Asculţi tehno.
14. Părinţii tăi te obligă să asculţi Disco Polo.
15. Nu simţi nevoia să adaugi “s” la “pierogi” pentru că ştii că acest cuvânt e deja la plural şi te enervează când o fac alţii. Totuşi, tu continui să adaugi “y” la sfârşitul cuvintelor englezesti deja la plural gen “chipsy”, “jeansy” etc.
16. Eşti convins/ă că animalele de companie înţeleg numai poloneza.
17. Poţi identifica polonezii cum se identifică asiaticii între ei.
18. Numele tău e măcelărit în prima zi de şcoală.
19. Fiecare fereastră din casa ta trebuie sa aibă “firanki”, adică perdele, chiar şi la baie.
20. Întotdeauna îţi scoţi instant pantofii când intri în casa cuiva (chiar dacă proprietarul insistă să nu o faci).
21. Îţi sărbătoreşti şi ziua de naştere, şi cea de nume (imieniny), şi numele de la prima ceremonie religioasă, şi numele de la a doua ceremonie religioasă...
22. Ai fost extrem de surprins/ă să afli că nunţile altora ţin câteva ore, nu câteva zile.
23. Când te loveşti, nu spui “Ouch”, spui “Awwa”.
24. E “normal” dacă ai la nuntă 600 de invitaţi.
25. Nu ştii cam jumătate din oamenii de la nuntă, pentru că părinţii tăi s-au ocupat de invitaţii.
26. Ai prosoape de hârtie în casă, dar le ţii doar de expunere, căci toată lumea ştie că se foloseşte “szmatka” (cârpă).
27. Când ceva se strică uşor, sau e de o calitate îndoielnică, ori e vreo bicicletă urâtă, zici că e ucraineană.
28. N-ai putut să zici vreun cuvânt urât, nici măcar “prost” în copilărie fără să fii plesnit de mama ta.
29. Tatălui tău nu îi pasă unde eşti sau ce faci atâta vreme cât mama ta a zis că e ok. Dacă tatăl tău te sună şi începe să urle ca să vii acasă, nu e nevoie decât să zici ”...ale mama wie gdzie jestem i powiedziala ze mogę zostać jeszcze dwie godziny...”, adică „...dar mama ştie unde sunt şi mi-a zis că pot să mai stau două ore”, iar tatăl va răspunde repede “Ah, ok, distracţie plăcută atunci.” şi închide telefonul.
30. Pici un test de sânge/ drog pentru că ai mâncat multă prăjitură cu mac cu ceva vreme înainte să-l faci.
31. Ai “kielbasa” (cârnat polonez) atârnat pe undeva prin bucătăria ta.
32. Familia ta a avut măcar două Fiat Maluchy funcţionale în curte.
33. Dai din cap şi râzi la cam tot ce citeşti acum :)

10 feb. 2010

Joia grasă, o zi în care se respiră zahăr



Mâine, pe 11 februarie, toţi polonezii sărbătoresc Joia Grasă, o zi în care mănâncă dulciuri şi alte bunătăţi până plesnesc.
Această zi este ultima de "libertate", ultima joi înainte de intrarea în Postul Paştelui şi mai este sărbătorită, cu unele diferenţe, şi în Germania, Italia, Spania şi alte ţări catolice.

De obicei polonezii se strâng împreună, acasă ori în cafenele, cu cât mai mulţi, cu atât mai distractiv, şi mănâncă în special produse scufundate în zahăr.
Tipice pentru Joia Grasă sunt gogoşile pączki umplute cu tot felul de fructe, gem, vanilie sau ciocolată. De multe ori, acestea se glazurează şi se dau prin coajă de portocală, nuci, alune, mac, în fine, cred că aţi înţeles cât de gustoase pot fi :)
Ca să nu fie prea pline de ulei, în coca dinaintea prăjirii se pune o cantitate variabilă de alcool de grâu care prin evaporare, previne absorbţia excesivă a uleiului.
De asemenea, se servesc şi chrusciki, un fel de minciunele ori uscăţele româneşti, spuneţi-le cum vreţi voi, în compoziţia cărora se adaugă rom, vanilie şi smântână. Unii le servesc în miere, stingându-le repede cu un pahar cu lapte. Nici nu mai pot tasta de poftă.

Aşadar, dacă aveţi prieteni polonezi, nu îi sunaţi mâine după prânz căci îi veţi găsi drogaţi cu zahăr pudră :D

Şi dacă vă imaginaţi că Postul catolicilor e ca al nostru, ei bine, la ei se mănâncă bine-mersi şi ouă, şi brânză, şi alte produse lactate, chiar şi carne în afara zilelor de vineri. Păi atunci ortodocşii din noi nu se revoltă şi ei săracii cât să pună de-o zi de-asta grasă şi frumoasă? Că parcă noi ne flămânzim mai mult!



Surse foto: http://easteuropeanfood.about.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

8 feb. 2010

Tomasz Bagiński, expert în distracţia la locul muncii



Din gama “Polonezi Celebri”, azi vă prezint un grafician 3D cu o imaginaţie aproape bolnavă!
Se numeşte Tomasz Bagiński, născut la 10 ianuarie 1976 în orăşelul Białystok; a studiat arhitectura, dar s-a reprofilat repede către animaţie; este cunoscut mai ales pentru două creaţii cu ajutorul cărora a atins nişte performanţe visate de multi artişti:

În anul 2002 a realizat o ciudăţenie cu o poveste care pentru mine a fost aproape de neînţeles după prima vizionare, dar pentru care a fost nominalizat la prestigioasele premii Oscar, secţiunea scurt-metraj animat. Creaţia se numeşte „The Cathedral” şi a primit, pe lângă această nominalizare, numeroase alte premii internaţionale în perioada 2002-2003.

În anul 2004 a primit încă o nominalizare la Oscar, dar şi premiul pentru cel mai bun scurt-metraj animat al Academiei Britanice de Film BAFTA, pentru animaţia „Fallen Art”.
Îmi amintesc că l-am vizionat prima dată acum vreo 3 ani, când l-am primit pe mail de la o cunoştinţă. Nu ştiam cine l-a făcut şi de ce, am fost atât de indignată de povestea în sine, încât nici măcar nu l-am forwardat altora :) Uitasem de el, cât de excentric şi fantasmatic mi-a părut. Azi însă vi-l foarte recomand, îl găsiţi un pic mai jos :)

Tomasz Bagiński a mai realizat şi alte filmuleţe, precum „Kinematograf”, „Rain” sau “Cele Şapte Porţi ale Ierusalimului”; a creat de asemenea grafica pentru unul dintre cele mai de succes jocuri electronice din Polonia, “The Witcher”, şi în prezent lucrează la grafica filmului “Hardkor 44”, o animaţie despre luptele polonezilor din Varşovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, proiect sprijinit de Muzeul “Warsaw Uprising”.

Iată mai jos cele mai bune creaţii ale polonezului:

"The Cathedral":



"Fallen Art":



2 feb. 2010

Un pianist polonez s-a luptat cu somnul pentru Cartea Recordurilor



Polonezul Romuald Koperski a susţinut un recital la pian de 101 ore, 8 minute şi 3 secunde, intrând astfel în Cartea Recordurilor şi doborând performanţa ungurului Charles Brunner care a cântat în anul 2008 cu 63 de secunde mai puţin, conform oficialilor Guiness Book of World Records.
Evenimentul a avut loc în oraşul polonez Gdańsk şi a debutat pe 27 ianuarie, vineri, nemaioprindu-se până duminică seara. Koperski a avut voie să repete fragmente muzicale o singură dată la 4 ore şi să ia pauze de cel mult 30 de secunde între două interpretări. În plus, acesta a mai avut dreptul la 5 minute de pauză pe oră.
Muzicianul de 51 de ani a interpretat în timpul maratonului său piese clasice, jazz şi coloane sonore celebre. În final, acesta a interpretat piesa lui Frank Sinatra “Fly me to the moon”.

Ce nu se ştie prea bine despre Romuald Koperski este că el nu doar cântă la pian, ci este şi ghid în Siberia, pilot de automobile, scriitor, jurnalist, fotograf şi scafandru. A scris 3 cărţi despre Siberia, a avut numeroase expoziţii foto şi a susţinut în anul 2004 cel mai lung concert continuu la pian din lume care a durat 54 de ore şi 1 minut.

Sursă foto: www.theepochtimes.com